Безплатна доставка за поръчки над 50 лв
Връщане и замяна
Проверка на пратката

Антиоксиданти

  • 1
  • 2
Продукти 1 - 60 от 63 общо

Какво представляват антиоксидантите?

Може би вече знаете за храни, които трябва да консумирате за сърцето или червата - но какво ще кажете за храни, които предпазват клетките ви? Това са тези храни, които са пълни с антиоксиданти - нещо, което вероятно сте чували преди.  

Какво представляват антиоксидантите всъщност?
Антиоксидантите се срещат естествено в растителни храни и напитки като плодове, зеленчуци, шоколад, кафе, чай, вино и шоколад. Едни от най-известните антиоксидантни съединения са флаваноли (намиращи се в шоколад), ресвератрол (намира се във виното) и ликопен (в доматите). Други популярни антиоксиданти включват витамини А (бета-каротин), С, Е и катехини. Антиоксидантите помагат да се предотврати или спре клетъчното увреждане, причинено от окислителите. "Оксидантите са свободни радикали, които се срещат естествено  в околната среда, но те също се произвеждат и в човешкото тяло.

Как действат антиоксидантите?

Както вече споменахме антиоксидантите предпазват нашите клетки от разрушаване! Антиоксидантите са наистина необходими  за нас. Нуждаем се от антиоксиданти, за да поддържаме свежестта на кожата си, както и цялостния тонус на организма.  Без колебания казваме "да"… но всъщност как действат антиоксидантите?

Антиоксидантите се освобождават от храната, която ядем чрез храносмилането и преминават  през кръвта и в клетките, като работят върху свободните радикали. Свободните радикали са съединения, които са силно реактивни, което означава, че те могат да се свързват многократно в крайна сметка да повредят нормалните клетки в тялото, като ДНК. Много растения са източник на антиоксиданти. Витамините, които действат като антиоксиданти са витамин А, витамин С, витамин Е и минерален селен. Други невитаминни вещества, които действат като антиоксиданти, включват лутеин и ликопен. 

Източниците на антиоксиданти в диетата ви  играят ролята на противодействие на щетите, причинени от неща като ултравиолетовите лъчи или излагане на слънце, лоша диета, пушене или  приемане на лекарства, токсичност или химическо въздействие, високо натоварване и други. 

Кои са най-силните антиоксиданти?

Въпреки  че се препоръчва  и обикновено е по-полезно да се получат антиоксиданти или други хранителни вещества директно от натурални източници на храна, някои видове антиоксиданти също могат да бъдат полезни, когато се консумират под формата на добавки. Ако ви е интересно кои са най-силните антиоксиданти, които можете да намерите на пазара, ето ги и тях:

Глутатионът

Глутатионът се смята за най-важния антиоксидант на организма, защото се намира в клетките и помага да се повишат активността на други антиоксиданти или витамини. Глутатионът е пептид, състоящ се от три ключови аминокиселини, които играят няколко жизненоважни роли в тялото, включително помага за използването на протеини, създаване на ензими, детоксикация, смилане на мазнини и унищожаване на ракови клетки.

Кверцетин

Произведен естествено от храни като плодове и листни зеленчуци, кверцетин изглежда безопасен за почти всички. Повечето проучвания са открили малко или никакви нежелани реакции при хора, които ядат хранителни вещества с висока плътност на кверцетин или приемат добавки през устата в краткосрочен план. Количества до 500 милиграма, приемани два пъти дневно в продължение на 12 седмици,  се използват за подпомагане на редица възпалителни здравни проблеми, включително сърдечни заболявания и проблеми с хронична умора и симптоми, свързани с автоимунни заболявания като артрит , кръвоносните съдове, алергии, инфекции.

Лутеин

Лутеинът  има ползи за очите, кожата, артериите, сърцето и имунната система, въпреки че хранителните източници като цяло изглеждат по-ефективни и по-безопасни от добавките. Някои доказателства показват, че хората, които използват повече лутеин в диетата си, имат по-ниска честота на рак на гърдата, дебелото черво, на шийката на матката и белия дроб.

Витамин С

Подобрява имунитета, предпазва от настинки, грип и потенциален рак, проблеми с кожата и очите.

Ресвератрол

Ресвератролът е активна съставка, съдържаща се в какао, червено грозде и тъмни плодове, като боровинки, черници и къпини. Това е полифонен биофлавоноиден антиоксидант, който се произвежда от тези растения като отговор на стреса, наранявания и гъбични инфекции, предпазват  сърцето, артериите и др.

Астаксантин

Астаксантинът се открива в дива сьомга и крил и има предимства като намаляване на възрастовите петна, повишаване на енергийните нива, поддържане на здравето на ставите и предотвратяване на симптомите на ADHD.

Селен 

Селенът е минерал, който се намира естествено в почвата и дори има малки количества във водата. Поддържа надбъбречните и щитовидните жлези. Бори се с вирусите, предпазва от сърдечни заболявания и облекчава симптомите, свързани с други сериозни състояния като астма.

Лавандулово масло

Лавандуловото масло намалява възпалението и помага на тялото по много начини, като например производството на важни антиоксидантни ензими - особено глутатион, каталаза и супероксид дисмутаза.

Хлорофил

Хлорофилът е много полезен за детоксикация и е свързан с предотвратяването на естествения рак, блокира канцерогенните ефекти в организма и предпазва ДНК от увреждане, причинено от токсини или стрес. Намира се в неща като спирулина, листни зелени зеленчуци, някои прахообразни зелени сокове и синьо-зелени водорасли.

Масло от тамян

Маслото от тамян е клинично доказано като жизненоважно лечение на различни форми на рак, включително рак на гърдата, мозъка, дебелото черво и простатата. Ливанът има способността да подпомага регулирането на клетъчната епигенетична функция, която положително влияе върху гените, за да стимулира заздравяването. Втривайте етерично масло от ливан в тялото си три пъти дневно и три капки вътрешно в осем грама вода три  пъти дневно като част от план за естествена профилактика.

В кои храни се съдържат антиоксиданти?

Антиоксидантите могат много лесно да бъдат добавени към вашата диета. Естествени източници на антиоксиданти са някои от следните храни: гожи бери, черна и червена боровинка, натурален черен шоколад, карамфил, канела, куркума, джинджифил, босилек, магданоз, мащерка и др.